Isi Kandungan........................................................................................................................... 1
Soalan 2 – Pemakanan sihat .................................................................................................... 2
Pengenalan................................................................................................................................. 3
Bahagian 1................................................................................................................................. 5
Bahagian 2................................................................................................................................. 8
Bahagian 3............................................................................................................................... 14
Penerokaan Lanjutan............................................................................................................. 19
Kesimpulan.............................................................................................................................. 24
Refleksi..................................................................................................................................... 26
Referens................................................................................................................................... 28
DAPATAN KAJIAN
Kami pelajar yang mengambil Matematik Tambahan
perlu menjalankan kerja projek Matematik Tambahan Tingkatan 5.
Melalui kajian ini, kami dapat –
1. Menikmati persekitaran bilik darjah yang mencabar,
menarik, bermakna meningkatkan kemahiran pemikiran.
2. Mengaplikasikan pengetahuan matematik yang
dipelajari semasa di dalam kelas untuk menyelesaikan masalah dalam kehidupan
seharian.
3. Meningkatkan komunikasi, mencipta persekitaran
yang kreatif dan ritis
4. Meningatkan minat terhadap pengetahuan matematik
dan mempraktikkannya dengan cara yang betul
5. Mempersiapkan diri dengan pengetahuan matematik demi menghadapi alam pekerjaan kelak
6. Sedar bahawa matematik adalah satu alat yang penting dan berkuasa dalam menyelesaikan masalah kehidupan sebenar dan seterusnya membangunkan sikap yang positif terhadap
7. Melatih diri kita bukan sahaja untuk menjadi pelajar yang bebas tetapi juga untuk bekerjasama, dan untuk berkongsi pengetahuan dalam persekitaran yang bermanfaat dan sihat
8.Menggunakan teknologi khususnya ICT yang sesuai dan berkesan
9. Melatih diri untuk menghargai nilai-nilai intrinsik matematik dan menjadi lebih kreatif dan inovatif
10. Menyedari kepentingan dan keindahan matematik.
PENGENALAN
Diet yang sihat merupakan salah satu perkara
yang membantu mengekalkan atau memperbaiki tahap kesihatan am. Ia adalah
penting untuk mengurangkan risiko kesihatan yang kronik, seperti obesiti,
penyakit jantung, kencing manis darah tinggi, dan kanser. Diet yang sihat
melibatkan jumlah yang sesuai memakan semua nutrien penting dan jumlah air yang
mencukupi. Nutrien boleh diperolehi daripada makanan yang berlainan, jadi
terdapat pelbagai diet yang boleh dianggap sihat.
Diet yang sihat perlu mempunyai keseimbangan makronutrien (lemak, protein, dan karbohidrat), kalori untuk menyokong keperluan tenaga, dan mikronutrien untuk memenuhi keperluan bagi pemakanan manusia tanpa mendorong ketoksikan atau pertambahan berat badan yang berlebihan daripada jumlah pengambilan makanan yang berlebihan.
Diet yang sihat perlu mempunyai keseimbangan makronutrien (lemak, protein, dan karbohidrat), kalori untuk menyokong keperluan tenaga, dan mikronutrien untuk memenuhi keperluan bagi pemakanan manusia tanpa mendorong ketoksikan atau pertambahan berat badan yang berlebihan daripada jumlah pengambilan makanan yang berlebihan.
Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) membuat 5
cadangan berkenaan kepada kedua-dua populasi dan individu: Cuba untuk membakar tenaga seberapa banyak
yang anda makan, dan cuba untuk makan sebagai tenaga banyak seperti anda
membakar, sebagai berat badan yang sihat mengimbangi antara kedua-dua. Ia juga
meningkatkan penggunaan tumbuh-tumbuhan menghasilkan makanan, terutamanya
buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang, bijirin penuh dan kekacang.
Kemudian, hadkan pengambilan lemak dan minyak,
dan elakkan lemak tepu, yang menjadi pepejal pada suhu bilik seperti minyak
kelapa dan semua produk haiwan termasuk pada dasarnya daging, tenusu dan telur.
Lebih baik sekiranya kita mengambil
lemak tidak tepu, yang kekal dalam keadaan cecair pada suhu bilik , dan
yang boleh didapati dalam minyak tumbuhan dan makanan tertentu.. Hapuskan asid
trans-lemak dan hadkan pengambilan gula . Akhir sekali, hadkan penggunaan garam
/ natrium dari semua sumber dan pastikan bahawa garam yang diambil telah
teroksida.
Piramid Makanan
BAHAGIAN 1
Jika anda
perhatikan pelajar-pelajar dalam kelas anda, anda akan mendapati mereka berbeza
dari segi ketinggian, jisim badan, saiz kasut dan sebagainya. Anda mungkin
mengangarkan kebanyakan mereka berada dalam lingkungan min jisim. Dengan
mentafsir data statisti yang terkumpul, kita dapat memperoleh beberapa maklumat
yang dapat membantu melaksanakan sesatu tindakan
Sehubungan
dengan itu, bincangkan secara ringkas
(i)
sejarah berkaitan statistik
Jawapan :
Statistik
ialah kajian koleksi, organisasi,
analisis, dan interpretasi data. Ia merangkumi
semua aspek
ini, termasuk perancangan pengumpulan data dari segi reka bentuk
tinjauan dan eksperimen. Perkataan “statistik”, apabila merujuk kepada disiplin saintifik, adalah dalam bentuk tunggal, seperti kata-kata "Statistik adalah seni." Ini tidak patut dikelirukan dengan perkataan statistik, merujuk kepada kuantiti (seperti min atau median) yang dikira dari set data, yang majmuk adalah statistik ("statistik ini seolah-olah salah" atau "statistik ini mengelirukan").
Penulisan pertama mengenai statistik didapati dalam buku abad ke-9 yang bertajuk: "Manuskrip Dalam mentafsirkan Mesej kriptografi", yang ditulis oleh Al-Kindi (801-873 CE). Di dalam bukunya, Al-Kindi memberikan penerangan terperinci tentang bagaimana untuk menggunakan statistik dan analisis frekuensi untuk mentafsirkan mesej sulit, ini adalah lahir daripada kedua-dua statistik dan pembacaan sandi, mengikut Ibrahim Al-Kadi. [10] [11]
Sesetengah ulama menentukan asal usul statistik 1663, dengan penerbitan Pemerhatian Asli dan Politik apabila Bil Kematian oleh John Graunt. Aplikasi awal pemikiran statistik berkisar keperluan negeri kepada tentang polisi asas berdasarkan data demografi dan ekonomi, oleh stat-etimologi. Skop disiplin statistik diperluas di awal abad ke-19 termasuk pengumpulan dan analisis data secara umum. Hari ini, statistik banyak digunakan dalam kerajaan, perniagaan, dan sains semula jadi dan sosial.
Asas matematik yang telah dibentangkan di dalam abad ke-17 dengan perkembangan teori kebarangkalian oleh Blaise Pascal dan Pierre de Fermat. Teori kebarangkalian timbul daripada kajian judi. Kaedah kuasa dua terkecil pertama kali diterangkan oleh Carl Friedrich Gauss sekitar 1794. Penggunaan komputer moden telah mempercepatkan pengiraan statistik besar-besaran, dan juga telah membuat kaedah baru yang mungkin tidak praktikal untuk dilaksanakan secara manual.
(ii) aplikasi
statistik dalam kehidupan seharian
Jawapan:
Salah satu aplikasi statistik dalam kehidupan
seharian adalah dalam ujian kualiti. Statistik boleh membentuk alat asas utama
dalam perniagaan dan pembuatan . Ia digunakan untuk memahami ukuran
kebolehubahan sistem, proses kawalan atau meringkaskan data, dan membuat
keputusan yang berpandukan data.Dalam peranan ini, ia adalah kunci, dan mungkin
satu-satunya kunci yang dipercayai.
Sebagai contoh, syarikat-syarikat membuat beribu-ribu produk setiap hari dan setiap syarikat mesti memastikan bahawa item yang mempunyai kualiti yang baik dijual. Tetapi syarikat tidak boleh menguji setiap perkara dan setiap yang dihantarkan kepada anda, pengguna . Jadi syarikat menggunakan statistik untuk menguji hanya beberapa, yang dipanggil sampel, apa yang mereka buat. Jika sampel melalui ujian kualiti, maka syarikat itu menganggap bahawa semua perkara-perkara yang dibuat dalam kumpulan, yang dikenali sebagai satu kelompok, adalah produk yang baik akan dijual kepada konsumer.
Sebagai contoh, syarikat-syarikat membuat beribu-ribu produk setiap hari dan setiap syarikat mesti memastikan bahawa item yang mempunyai kualiti yang baik dijual. Tetapi syarikat tidak boleh menguji setiap perkara dan setiap yang dihantarkan kepada anda, pengguna . Jadi syarikat menggunakan statistik untuk menguji hanya beberapa, yang dipanggil sampel, apa yang mereka buat. Jika sampel melalui ujian kualiti, maka syarikat itu menganggap bahawa semua perkara-perkara yang dibuat dalam kumpulan, yang dikenali sebagai satu kelompok, adalah produk yang baik akan dijual kepada konsumer.
Bahagian 2
Kementerian
Kesihatan Malaysia telah melakukan banyak kajian tentang kesan makanan yang
dijual di kantin sekolah terhadap pelajar. Sebagai tanda sokongan terhadap
usaha kerajaan bagi mengatasi masalah yang dihadapi, anda dikehendaki
menjalankan satu projek yang berkaitan. Anda dikehendaki mendapatkan daa
tentang jisim badan dan tinggi 100 orang pelajar tertentu dalam tingkaan
tertentu di sekolah anda.
Berdasarkan data
tersebut, lengkapkan jadual kekerapan yang berikut.
TINGGI
|
BERAT
|
TINGGI
|
BERAT
|
TINGGI
|
BERAT
|
TINGGI
|
BERAT
|
TINGGI
|
BERAT
|
||||
166
|
53
|
161
|
41
|
166
|
50
|
141
|
42
|
155
|
45
|
||||
168
|
57
|
178
|
60
|
160
|
52
|
160
|
59
|
156
|
38
|
||||
168
|
52
|
162
|
54
|
183
|
62
|
158
|
39
|
150
|
44
|
||||
167
|
58
|
178
|
96
|
160
|
44
|
153
|
41
|
168
|
56
|
||||
164
|
53
|
170
|
64
|
158
|
48
|
150
|
44
|
161
|
54
|
||||
164
|
60
|
184
|
57
|
163
|
47
|
164
|
70
|
150
|
43
|
||||
172
|
53
|
178
|
58
|
162
|
55
|
157
|
42
|
160
|
58
|
||||
169
|
53
|
181
|
62
|
156
|
45
|
156
|
62
|
153
|
50
|
||||
180
|
75
|
181
|
68
|
162
|
52
|
152
|
68
|
153
|
65
|
||||
174
|
98
|
178
|
50
|
160
|
54
|
165
|
54
|
148
|
65
|
||||
172
|
48
|
176
|
55
|
160
|
53
|
166
|
78
|
158
|
39
|
||||
160
|
49
|
170
|
52
|
161
|
53
|
148
|
47
|
153
|
42
|
||||
156
|
47
|
154
|
44
|
153
|
45
|
166
|
60
|
161
|
52
|
||||
156
|
47
|
161
|
50
|
175
|
56
|
160
|
44
|
165
|
42
|
||||
150
|
36
|
150
|
45
|
178
|
77
|
145
|
44
|
164
|
49
|
||||
156
|
48
|
157
|
49
|
170
|
52
|
152
|
50
|
169
|
60
|
||||
175
|
56
|
160
|
48
|
171
|
64
|
158
|
53
|
150
|
44
|
||||
164
|
45
|
166
|
50
|
161
|
41
|
157
|
70
|
151
|
43
|
||||
172
|
67
|
156
|
50
|
178
|
60
|
160
|
38
|
168
|
96
|
||||
171
|
64
|
153
|
50
|
162
|
54
|
164
|
48
|
176
|
73
|
Data
berat 100 orang pelajar
Jisim badan pelajar (kg)
|
Gundalan
|
Kekerapan
|
30 – 41
|
8
|
|
42 – 53
|
51
|
|
54 – 65
|
29
|
|
66 – 77
|
8
|
|
78 – 89
|
I
|
1
|
90 – 101
|
III
|
3
|
Jadual
1.0
a) Lukis histogram berdasarkan Jadual 1
di atas dan cari mod jisimnya
Jawapan:
Jisim badan pelajar (kg)
|
Sempadan Atas
|
Kekerapan
|
30 – 41
|
41.5
|
8
|
42 – 53
|
53.5
|
51
|
54 – 65
|
65.6
|
29
|
66 – 77
|
77.5
|
8
|
78 – 89
|
89.5
|
1
|
90 – 101
|
101.5
|
3
|
Jadual
kekerapa bagi jisim pelajar.
Histogram untuk Jadual 1.
Mod jisim
b) Kemudian, lukiskan lagi dua
buah histogram dengan menggunakan selang elas yang lebih kecil dengan
menambahkan bilangan kelasnya.
Jawapan :
(a)Histogram Pertama -
Histogram 1
Jisim badan pelajar (kg)
|
Sempadan Atas
|
Kekerapan
|
30 – 39
|
39.50
|
5
|
40 – 49
|
49.50
|
33
|
50 – 59
|
59.60
|
37
|
60 – 69
|
69.50
|
16
|
70 – 79
|
79.50
|
6
|
80 – 89
|
89.50
|
0
|
90 – 99
|
99.50
|
3
|
Graf Histogram 1
(b)Histogram
Kedua– Histogram 2
Jisim badan pelajar (kg)
|
Sempadan Atas
|
Kekerapan Longgokan
|
35 – 39
|
39.50
|
5
|
40 – 44
|
44.50
|
16
|
45 – 49
|
49.50
|
17
|
50 – 54
|
54.50
|
26
|
55 – 59
|
59.50
|
11
|
60 – 64
|
64.50
|
11
|
65 – 69
|
69.50
|
5
|
70 – 74
|
74.50
|
3
|
75 – 79
|
79.50
|
3
|
80 – 84
|
84.50
|
0
|
85 – 89
|
89.50
|
0
|
90 – 94
|
94.50
|
0
|
95 – 99
|
99.50
|
3
|
Jadual
Kekerapan Bagi Jisim Pelajar
Graf Histogram 2.
i) Jelaskan
apakah yang anda dapati pada taburan data apabila saiz kelas berkurangan dan
bilangan kelas bertambah?
Jawapan :
Apabila saiz
kelas berkurang dan bilangan kelas bertambah, mod kelas menjadi besar.
ii) Cari mod bagi setiap histogram yang
dilukis dan tafsirkan dapatan anda.
Answer :
·
Mod untuk histogram 1
·
Mod untuk histogram 2
Dapatan saya - Histogram 2 mempunyai mod kelas yang lebih besar
Dapatan saya - Histogram 2 mempunyai mod kelas yang lebih besar
BAHAGIAN 3
a) Dengan menggunakan data dari Jadual 1,
complete lengkapkan Jadual 2 di bawah.
Jisim badan pelajar (kg)
|
Sempadan Atas
|
Kekerapan
|
Kekerapan Longgokan
|
13 – 34
|
34.50
|
0
|
0
|
35 – 56
|
56.50
|
69
|
69
|
57 – 78
|
78.50
|
28
|
97
|
79 – 100
|
100.50
|
3
|
100
|
Jadual
2
b) Seterusnya,
lukiskan sebuah ogif berdasarkan data tersebut.
c) Daripada ogif
yang dilukis, cari median , kuartil pertama, kuartil ketiga dan julat antara kuartil .
Original ogive graph marked with median, first
quartile and third quartile.
Jawapan:
(c) Median, kuartil
pertama, kuatil ketiga dan julat antara kuartil.
Median = 34.50 + (14.8 X 1)
=49.30
Kuartil pertama= 34.50 + (7 X 1)
= 41.50
Kuartil
ketiga = 34.50 + (25 X 1)
= 59.50
Julat antara kuartil = Kuartil ketiga – kuartil pertama
= 59.50 – 41.50
= 18.0
d) Tanpa
menggunakan ogif, cari median, kuartil pertama, kuartil ketiga dan julat antara
kuartil
Jawapan:
= 34.5 + 15.94
= 50.44
= 34.5 + 7.971
= 42.471
= 56.5 +
4.714
= 61.214
Julat antara kuartil = Kuartil ketiga – kuartil
pertama
= 61.214 – 42.471
= 18.743
e) Nyatakan julat dan
julat antara kuartil. Terangkan apakah perbezaan julat dan julat antara kuartil
Jawapan :
Julat
= (titik tengah kelas tertinggi) – (titik tengahkelas terendah)
= 89.50 – 45.50
= 44
Julat antara kuartil = Kuartil
ketiga – Kuartil pertama
= 61.214 –
42.471
= 18.743
Perbezaan antara kuartil da julan
antara kuartil = 44 - 18.743
=
25.257
f) Kirakan min,
varians dan sisihan piawai. Jelaskan, mengapakah pengukuran berikut perlu
diunakan dalam pentafsiran data?
Jawapan :
·
Min
= (69 x 45.5) + (28 x 67.5) + (3 x 89.5)
69 + 28 + 3
= 3139.5 + 1890 +
268.5
100
= 5298
100
= 52.98
·
Varians
=
294453 –
2806.88
100
= 2944.53 – 2806.88
= 137.65
·
Sisihan piawai
= 11.7324
Sebab
mengapa min, varians dan sisihan piawai digunakan dalam statistik untuk
mentafsir data kerana ini adalah jenis langkah-langkah serakan. Langkah-langkah
serakan adalah langkah-langkah darjah serakan dalam statistik. Adalah penting
untuk menentukan sejauh mana nilai-nilai data dalam set data berserak atau
tersebar keluar dari nilai purata
PENEROKAAN
LANJUTAN
Indeks jisim badan
BMI = Mass (kg)
Tinggi (m) X Tinggi(m)
memberikan petunjuk mengenai keadaan fizikal seseorang sebagai kekurangan berat badan, normal, berat badan berlebihan atau obes
memberikan petunjuk mengenai keadaan fizikal seseorang sebagai kekurangan berat badan, normal, berat badan berlebihan atau obes
.
BMI Categories BMI
|
BMI
|
Kurang berat badan
|
< 18.5
|
Normal
|
18.5 – 24.9
|
Berat badan berlebihan
|
25 – 29.9
|
Obes
|
i) Kira BMI bagi setiap
pelajar dalam kajian anda dan kelaskan mengikut kategori di
atas. Seterusnya, kirakan peratus bagi setiap kategori.
Jawapan:
Jadual BMI dan
kategorinya bagi setiap pelajar
Tinggi(cm)
|
Tinggi (m)
|
Mass(kg)
|
BMI
|
Kategori
BMI
|
160
|
1.60
|
38
|
14.84
|
Kurang berat badan
|
165
|
1.65
|
42
|
15.43
|
Kurang berat badan
|
156
|
1.56
|
38
|
15.61
|
Kurang berat badan
|
158
|
1.58
|
39
|
15.62
|
Kurang berat badan
|
158
|
1.58
|
39
|
15.62
|
Kurang berat badan
|
178
|
1.78
|
50
|
15.78
|
Kurang berat badan
|
161
|
1.61
|
41
|
15.82
|
Kurang berat badan
|
161
|
1.61
|
41
|
15.82
|
Kurang berat badan
|
150
|
1.50
|
36
|
16.00
|
Kurang berat badan
|
172
|
1.72
|
48
|
16.22
|
Kurang berat badan
|
164
|
1.64
|
45
|
16.73
|
Kurang berat badan
|
184
|
1.84
|
57
|
16.84
|
Kurang berat badan
|
157
|
1.57
|
42
|
17.04
|
Kurang berat badan
|
160
|
1.60
|
44
|
17.19
|
Kurang berat badan
|
160
|
1.60
|
44
|
17.19
|
Kurang berat badan
|
153
|
1.53
|
41
|
17.51
|
Kurang berat badan
|
163
|
1.63
|
47
|
17.69
|
Kurang berat badan
|
176
|
1.76
|
55
|
17.76
|
Kurang berat badan
|
164
|
1.64
|
48
|
17.85
|
Kurang berat badan
|
172
|
1.72
|
53
|
17.92
|
Kurang berat badan
|
153
|
1.53
|
42
|
17.94
|
Kurang berat badan
|
170
|
1.70
|
52
|
17.99
|
Kurang berat badan
|
170
|
1.70
|
52
|
17.99
|
Kurang berat badan
|
166
|
1.66
|
50
|
18.14
|
Kurang berat badan
|
166
|
1.66
|
50
|
18.14
|
Kurang berat badan
|
164
|
1.64
|
49
|
18.22
|
Kurang berat badan
|
175
|
1.75
|
56
|
18.29
|
Kurang berat badan
|
175
|
1.75
|
56
|
18.29
|
Kurang berat badan
|
178
|
1.78
|
58
|
18.31
|
Kurang berat badan
|
168
|
1.68
|
52
|
18.42
|
Kurang berat badan
|
156
|
1.56
|
45
|
18.49
|
Kurang berat badan
|
183
|
1.83
|
62
|
18.51
|
Normal
|
154
|
1.54
|
44
|
18.55
|
Normal
|
169
|
1.69
|
53
|
18.56
|
Normal
|
155
|
1.55
|
45
|
18.73
|
Normal
|
160
|
1.60
|
48
|
18.75
|
Normal
|
151
|
1.51
|
43
|
18.86
|
Normal
|
181
|
1.81
|
62
|
18.92
|
Normal
|
178
|
1.78
|
60
|
18.94
|
Normal
|
178
|
1.78
|
60
|
18.94
|
Normal
|
150
|
1.50
|
43
|
19.11
|
Normal
|
160
|
1.60
|
49
|
19.14
|
Normal
|
153
|
1.53
|
45
|
19.22
|
Normal
|
158
|
1.58
|
48
|
19.23
|
Normal
|
166
|
1.66
|
53
|
19.23
|
Normal
|
161
|
1.61
|
50
|
19.29
|
Normal
|
156
|
1.56
|
47
|
19.31
|
Normal
|
156
|
1.56
|
47
|
19.31
|
Normal
|
150
|
1.50
|
44
|
19.56
|
Normal
|
150
|
1.50
|
44
|
19.56
|
Normal
|
150
|
1.50
|
44
|
19.56
|
Normal
|
164
|
1.64
|
53
|
19.71
|
Normal
|
156
|
1.56
|
48
|
19.72
|
Normal
|
162
|
1.62
|
52
|
19.81
|
Normal
|
165
|
1.65
|
54
|
19.83
|
Normal
|
168
|
1.68
|
56
|
19.84
|
Normal
|
157
|
1.57
|
49
|
19.88
|
Normal
|
150
|
1.50
|
45
|
20.00
|
Normal
|
161
|
1.61
|
52
|
20.06
|
Normal
|
168
|
1.68
|
57
|
20.20
|
Normal
|
160
|
1.60
|
52
|
20.31
|
Normal
|
161
|
1.61
|
53
|
20.45
|
Normal
|
156
|
1.56
|
50
|
20.55
|
Normal
|
162
|
1.62
|
54
|
20.58
|
Normal
|
162
|
1.62
|
54
|
20.58
|
Normal
|
160
|
1.60
|
53
|
20.70
|
Normal
|
181
|
1.81
|
68
|
20.76
|
Normal
|
167
|
1.67
|
58
|
20.80
|
Normal
|
161
|
1.61
|
54
|
20.83
|
Normal
|
145
|
1.45
|
44
|
20.93
|
Normal
|
162
|
1.62
|
55
|
20.96
|
Normal
|
169
|
1.69
|
60
|
21.01
|
Normal
|
160
|
1.60
|
54
|
21.09
|
Normal
|
141
|
1.41
|
42
|
21.13
|
Normal
|
158
|
1.58
|
53
|
21.23
|
Normal
|
153
|
1.53
|
50
|
21.36
|
Normal
|
153
|
1.53
|
50
|
21.36
|
Normal
|
148
|
1.48
|
47
|
21.46
|
Normal
|
152
|
1.52
|
50
|
21.64
|
Normal
|
166
|
1.66
|
60
|
21.77
|
Normal
|
171
|
1.71
|
64
|
21.89
|
Normal
|
171
|
1.71
|
64
|
21.89
|
Normal
|
170
|
1.70
|
64
|
22.15
|
Normal
|
164
|
1.64
|
60
|
22.31
|
Normal
|
172
|
1.72
|
67
|
22.65
|
Normal
|
160
|
1.60
|
58
|
22.66
|
Normal
|
160
|
1.60
|
59
|
23.05
|
Normal
|
180
|
1.80
|
75
|
23.15
|
Normal
|
176
|
1.76
|
73
|
23.57
|
Normal
|
178
|
1.78
|
77
|
24.30
|
Normal
|
156
|
1.56
|
62
|
25.48
|
Berat badan
berlebihan
|
164
|
1.64
|
70
|
26.03
|
Berat badan
berlebihan
|
153
|
1.53
|
65
|
27.77
|
Berat badan berlebihan
|
166
|
1.66
|
78
|
28.31
|
Berat badan
berlebihan
|
157
|
1.57
|
70
|
28.40
|
Berat badan
berlebihan
|
152
|
1.52
|
68
|
29.43
|
Berat badan
berlebihan
|
148
|
1.48
|
65
|
29.67
|
Berat badan
berlebihan
|
178
|
1.78
|
96
|
30.30
|
Obes
|
174
|
1.74
|
98
|
32.37
|
Obes
|
168
|
1.68
|
96
|
34.01
|
Obes
|
Jadual peratus
BMI Bagi Setiap Kategori.
Kategori BMI
|
BMI
|
Kekerapan
|
Peratus,%
|
Underweight
|
<
18.5
|
31
|
31
|
Normal
|
18.5
– 24.9
|
59
|
59
|
Overweight
|
25
– 29.9
|
7
|
7
|
Obese
|
3
|
3
|
|
Total
|
100
|
100
|
ii) Paparan dapatan anda di
papan kenyataan sekolah sebagai panduan kepada pelajar lain untuk menjaga
pemakanan mereka dengan penerapan nilai murni
iii) ‘Orang yang
dalam kategori obes lebih mudah mendapat penyakit seperti kencing manis, strok
dan serangan jantung.
Berikan
pendapat anda tentang pernyataan ini. Cadangkan langkah – langkah dan strategi
yang boleh dilakukan untuk mencapai jisim badan yang ideal dan kehidupan yang
lebih sihat.
Jawapan:
Saya benar-benar bersetuju dengan kenyataan itu
kerana gemuk mempunyai risiko yang lebih tinggi dalam mendapat penyakit
berbahaya seperti kencing manis dan serangan jantung. Walau bagaimanapun,
terdapat beberapa cara dan strategi seseorang menjalani kehidupan yang lebih
sihat.
Pertama sekali, makan buah-buahan berwarna-warni
dan sayur-sayuran. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah asas diet yang sihat.
Mereka adalah rendah kalori dan bernutrisi, bermaksud penuh dengan vitamin,
mineral, antioksidan, dan serat. Makanlah buah-buahan dan sayur-sayuran setiap
hari dalam setiap hidangan yang sihat. Seterusnya cuba hadkan gula dan garam.
Gula menyebabkan naik turun tenaga dan boleh menambah kepada masalah kesihatan
dan berat badan. Jumlah besar gula ditambah boleh terkandung di dalam makanan
seperti roti, sup dan sayur-sayuran dalam tin, marjerin, makanan segera, kicap,
dan sos. Jadi, beberapa tips yang kita boleh amalkansetiap hari adalah cuba
untuk elakkan minuman bergula. Satu 12-oz soda mempunyai kira-kira 10 sudu teh
gula di dalamnya, lebih daripada had harian yang disyorkan! Cuba air dengan
lemon atau percikan jus buah-buahan. Kami juga mencadangkan untuk makan makanan
semulajadi yang manis seperti buah-buahan, lada atau mentega kacang asli untuk
memenuhi selera kita.
Akhir sekali, kita mesti bersenam selalu dalam setiap minggu. Beberapa kaedah pemanasan badan dan strecthing boleh mengurangkan stresss dengan cara yang betul dan juga menggalakkan pergerakan usus. Senaman asas yang boleh kita lakukan setiap hari adalah seperti berjalan dan senam robik. Langkah ini boleh menghalang dan juga melambatkan kerosakan tulang dan melancarkan aliran darah dalam kapilari darah dengan memberi tekanan yang sesuai dalam kapilari.
KESIMPULAN
Kesimpulannya ialah kita boleh mengkategorikan
seseorang kepada empat kategori. Kategori pertama adalah kekurangan berat
badan, normal, berat badan berlebihan dan akhir sekali obes. Kategori yang
telah membezakan berat badan sesorang dikenali segbagai BMI. Seseorang
dipanggil sebagai kekurangan berat badan jika Indeks Jisim Badan , IJT adalah
lebih rendah daripada 18.5. Orang yang normal biasanya akan mempunyai IJT
sebanyak 18.5 hingga 24.9. Apabila seseorang yang mempunyai IJT yang lebih
tinggi daripada julat itu, orang itu akan dipanggil sebagai berat badan
berlebihan dan jika / IJB beliau adalah 30 dan lebih tinggi ini bermakna,
kategori orang yang gemuk. Ini adalah
jenis orang yang sangat berisiko untuk mendapat pelbagai jenis penyakit
infeksi berbahaya seperti kencing manis dan serangan jantung.
Daripada kajian yang telah dilakukan, kita boleh membuat kesimpulan bahawa majoriti pelajar dalam kategori biasa. Walau bagaimanapun, masih ada ramai pelajar yang tidak mencapai BMI yang ideal iaitu daripada 18.5 hingga 24.9.Kebanyakan pelajar-pelajar ini adalah dalam kategori kurang berat badan dan hanya beberapa orang daripada mereka berada dalam kategori berat badan berlebihan dan obes. Ini menunjukkan kepada kita bahawa hari ini, pelajar tidak suka makan dan takut mendapat lemak. Jadi, mereka rela untuk lapar sepanjang hari hanya kerana mereka tidak mahu untuk mendapatkan lemak kerana ia akan memberi kesan peribadi ke atas diri mereka.
Seseorang yang sihat atau dalam perkataan lain orang biasa adalah seseorang yang tidak melakukan sesuatu secara berlebihan. Mengikut diet, kita semua perlu keseimbangan karbohidrat, protein, lemak, serat, vitamin, dan mineral untuk mengekalkan badan yang sihat. Jadi, kita perlu makan sederhana dan sentiasa mengikuti keperluan harian tubuh manusia. Keperluan ini telah dipengaruhi oleh beberapa faktor seperti umur, saiz badan, jantina, pelupusan genetik gen, pekerjaan, gaya hidup dan akhir sekali iklim. Sebagai kesimpulan, kita perlu makan mengikut faktor - faktor ini untuk memenuhi keperluan tenaga harian kita supaya kita boleh mendapat keadaan fizikal yang ideal fizikal dan badan yang sihat.
Daripada kajian yang telah dilakukan, kita boleh membuat kesimpulan bahawa majoriti pelajar dalam kategori biasa. Walau bagaimanapun, masih ada ramai pelajar yang tidak mencapai BMI yang ideal iaitu daripada 18.5 hingga 24.9.Kebanyakan pelajar-pelajar ini adalah dalam kategori kurang berat badan dan hanya beberapa orang daripada mereka berada dalam kategori berat badan berlebihan dan obes. Ini menunjukkan kepada kita bahawa hari ini, pelajar tidak suka makan dan takut mendapat lemak. Jadi, mereka rela untuk lapar sepanjang hari hanya kerana mereka tidak mahu untuk mendapatkan lemak kerana ia akan memberi kesan peribadi ke atas diri mereka.
Seseorang yang sihat atau dalam perkataan lain orang biasa adalah seseorang yang tidak melakukan sesuatu secara berlebihan. Mengikut diet, kita semua perlu keseimbangan karbohidrat, protein, lemak, serat, vitamin, dan mineral untuk mengekalkan badan yang sihat. Jadi, kita perlu makan sederhana dan sentiasa mengikuti keperluan harian tubuh manusia. Keperluan ini telah dipengaruhi oleh beberapa faktor seperti umur, saiz badan, jantina, pelupusan genetik gen, pekerjaan, gaya hidup dan akhir sekali iklim. Sebagai kesimpulan, kita perlu makan mengikut faktor - faktor ini untuk memenuhi keperluan tenaga harian kita supaya kita boleh mendapat keadaan fizikal yang ideal fizikal dan badan yang sihat.
REFLEKSI
Ketika saya menjalankan projek ini, terdapat banyak
perkara baru yang saya telah belajar daripada keluarga, guru, rakan-rakan
saya dan juga daripada
maklumat di internet. Salah satu perkara adalah
sekarang saya tahu bagaimana
untuk membina jadual menggunakan Microsoft
Excel,untuk melengkapkan kajian ini. Sekurang-kurangnya, saya telah belajar sesuatu yang
baru.
Ketika melakukan projek ini, terdapat banyak nilai-nilai murni yang telah saya amalkan. Salah satu daripadanya adalah kesabaran adalah penawar eapad kemarahan. Saya seringkali melakukan kesilapan apabila menggunakan Microsoft Excel kerana saya baru sahaja mempelajarinya. Hal yang demikian kadang merugikan masa saya kerana tidak mendapat apa-apa hasil. Walau bagaimanapun, ia adalah apa yang kita harungi dalam kehidupan dan ia mengajar saya untuk menjadi kuat dan tidak berputus asa untuk menyiapkan kerja projek ini.
Selepas menyiapkan projek ini, pertama sekali; Saya amat berterima kasih kepada Allah kerana bantuan-Nya saya dapat menyiapkan projek ini. Kedua, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua orang-orang yang membantu saya terutamanya kepada ibu bapa saya dan saudara-mara saya. Saya juga tidak lupa untuk mengucapkan terima kasih kepada guru Matematik Tambahan saya, Encik Ghozali dan kepada semua rakan-rakan saya yang membantu saya sama ada secara langsung atau tidak langsung dengan memberi beberapa maklumat yang berguna tentang projek ini.
Ketika melakukan projek ini, terdapat banyak nilai-nilai murni yang telah saya amalkan. Salah satu daripadanya adalah kesabaran adalah penawar eapad kemarahan. Saya seringkali melakukan kesilapan apabila menggunakan Microsoft Excel kerana saya baru sahaja mempelajarinya. Hal yang demikian kadang merugikan masa saya kerana tidak mendapat apa-apa hasil. Walau bagaimanapun, ia adalah apa yang kita harungi dalam kehidupan dan ia mengajar saya untuk menjadi kuat dan tidak berputus asa untuk menyiapkan kerja projek ini.
Selepas menyiapkan projek ini, pertama sekali; Saya amat berterima kasih kepada Allah kerana bantuan-Nya saya dapat menyiapkan projek ini. Kedua, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua orang-orang yang membantu saya terutamanya kepada ibu bapa saya dan saudara-mara saya. Saya juga tidak lupa untuk mengucapkan terima kasih kepada guru Matematik Tambahan saya, Encik Ghozali dan kepada semua rakan-rakan saya yang membantu saya sama ada secara langsung atau tidak langsung dengan memberi beberapa maklumat yang berguna tentang projek ini.
REFERENS
0 comments:
Post a Comment